Program social de sprijin pentru mame și viitoare mame

Scop: îmbunătățirea calității vieții mamelor singure sau viitoarelor mame, prin sprijinirea acestora pe perioada cea mai dificilă de îngrijire a copilului.

Grup țintă: mame și viitoare mame, în situații sociale dificile, și copiii lor (născuți sau încă nenăscuți).

Obiective:

 • Informarea mamelor cu privire la: evoluția normală a femeii gravide, problemele pe care le ridică nașterea, obligațiile morale ale mamei față de copilul său;
 • Consilierea spirituală privind înțelegerea naturii umane, biologice și sociale a persoanei care urmează să se nască;
 • Îndrumarea psihologică;
 • Oferirea de asistență socială și sprijin material;
 • Oferirea de asistență juridică axată pe sprijinul în exercitarea drepturilor și obligațiilor legale ale mamei privind nașterea, creșterea și educarea copilului;
 • Dezvoltarea de competenţe parentale prin consiliere şi activităţi de grup.

Servicii oferite în proiect:

1. Îndrumarea femeii aflate în criză de sarcină - presupune identificarea cauzelor care au provocat situația de criză și a soluțiilor pentru rezolvarea optimă a acesteia.

Număr maxim de beneficiare: 35

2. Sprijin material și psihologic – este al doilea tip de serviciu, oferit beneficiarelor serviciului de la punctul 1 care decid să continue sarcina și să-și asume statutul de mamă. Activitatea presupune oferirea de sprijin în două direcții:

 • sprijin material pe parcursul sarcinii prin facilitarea accesului la serviciile medicale necesare în perioada de graviditate (ecografii justificate, fortifiante, medicamente);
 • sprijin psihologic prin participarea la ședințe individuale de psihoterapie precum și la întâlnirile „Grupului de sprijin pentru mame”, în cadrul cărora se abordează subiecte precum dezvoltarea copilului, nașterea, alăptarea, declararea copilului, gestionarea familiei monoparentale etc. Beneficiarele sunt ajutate să-și depășească temerile și dificultățile legate de sarcină, mai ales dacă se află la primul copil, dar și de situația socială complicată (provocată de lipsa de sprijin din partea partenerului/a familiei de origine). Activitatea grupului se bazează în egală măsură pe întrajutorare și pe identificarea de resurse în interiorul grupului.

Număr maxim de beneficiare: 25

3. Consiliere juridică, în ce privește drepturile și obligațiile legale ale mamei și acțiuni în instanță pentru stabilirea paternității, în cazul în care tatăl copilului refuză recunoașterea copilului și sprijinirea mamei și a copilului.

Număr maxim de beneficiare: 10 (din care max. 2 pentru reprezentare în instanță).

Finanțare: Participarea la program este gratuită, în limita bugetului disponibil. Finanțarea este asigurată 100% din donații și sponsorizări.

Evaluare:

 • la 3 luni de la primul contact cu beneficiara;
 • la 6 luni;
 • la 1 an.

Rezultate așteptate:

 • 75% dintre persoanele care apelează la primul serviciu să păstreze sarcina;
 • 75% dintre persoanele care apelează la al doilea serviciu să depășească situația de criză;
 • 90% dintre beneficiarele celui de-al treilea serviciu să rezolve situația juridică a paternității copilului și să își exercite efectiv drepturile legale.

 

 

Sprijină activitatea PRO VITA printr-o donație!

Abonare la newsletter
Conectează-te cu noi prin...

provita bucuresti la youtube

consiliere pentru femeile insarcinate

programul educational vreau sa aflu

actiuni in instanta

Misiunea noastră: Să ocrotim copilul născut şi nenăscut aflat în dificultate, fără discriminare, până la integrarea sa în familia naturală.

Condiţii de utilizare: Conţinutul saitului este proprietatea intelectuală a persoanei juridice „Asociaţia PRO VITA București”. Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons License. Găzdure: Bogdan I. Stanciu photography