Terapie și vindecare post-avort

Suferi din cauza unui avort?

Vindecarea după avort nu este una obișnuită. Rănile pe care le lasă acesta în trupul și sufletul femeilor sunt adânci și dureroase. Cel mult putem vorbi despre una din modalitățile prin care acestea se pot „cicatriza”.

Este important de știut că fiecare femeie (și fiecare persoană afectată de avort) este unică și drept urmare are nevoie de un parcurs unic, care să o poată aduce la împăcarea și iertarea de sine. Cele mai multe femei consideră că au trecut peste, că sunt puternice și că pot merge mai departe fără să se mai lase afectate de această experiență cumplită. Însă, de cele mai multe ori, acest lucru nu este adevărat. Dorind să uite și să nu se mai gândească la acel eveniment, acestea nu fac decât să ascundă gunoiul sub preș, prefăcându-se că nu simt durerea din sufletul lor.

Motivul principal pentru care femeile apelează la această cale de a face față traumei prin care au trecut este acela că suferința post-avort și emoțiile puternice și răvășitoare prin care trece o femeie după avort – ca și înainte – sunt în general ignorate.

Una din modalitățile prin care o femeie afectată de experiența avortului își poate redobândi echilibrul interior este urmarea unui program de consiliere și/sau psihoterapie, alături de o persoană abilitată să ofere un astfel de sprijin.

„Călătoria” – zece pași spre vindecarea după avort

Abordarea sindromului post-se poate face din perspective diferite. Fidelă principiilor și identității sale, Asociația Pro-Vita pentru născuți și nenăscuți - filiala București oferă, în cadrul proiectului „Rupe tăcerea”, și un program de consiliere și terapie, al cărui scop este vindecarea de trauma avortului. Particularitatea acestui program constă în abordarea specifică psihoterapiei ortodoxe.

Asociația Pro-Vita pentru Născuți și Nenăscuți – filiala București ajută atât persoane cât și familii să depășească complicațiile emoționale și psihologice apărute în urma unui avort. Programul de consiliere pe care îl propunem și care este special destinat recuperării post-avort poartă numele generic Călătoria și este dezvoltat în parteneriat cu Asociația CareConfidential din Marea Britanie.

Programul „Călătoria” se concentrează pe vindecarea rănilor interioare, iertarea de sine, repararea relațiilor interumane și regăsirea unui sens al vieții.

Cui îi este destinat acest program?

Oricărei persoane care a fost afectată de avort, precum:

  • femeia care a trecut prin avort;
  • persoana care a plătit pentru el;
  • copiii cărora li s-a spus că vor avea o viață mai bună pentru că o soră sau un frate a fost avortat;
  • persoana care a condus femeia la spital/cabinet;
  • tatăl copilului care a fost avortat, în situația în care el nu a fost de acord cu avortul sau nici măcar nu a știut de existența sarcinii;
  • persoana care a făcut programare și/sau a facilitat legătura între spital/ cabinet și femeie;
  • părinții sau bunicii femeii/fetei care au îndrumat-o către avort sau care nu au știut de existența sarcinii fetei/nepoatei lor;
  • un membru al familiei, un prieten sau un consilier care a încercat să o convingă pe femeie/fată să renunțe la avort, dar nu a reușit;
  • personalul medical (asistentă, medic) care regretă, mai târziu, implicarea în curmarea vieții nenăscutului.

Pentru mulți, emoțiile sunt înăbușite și ies la suprafață după o perioadă de timp, în momente mai delicate ale vieții. Apar remușcările, gândurile, visele, sentimentele de vinovăție etc. Această perioadă de timp este nedeterminată și poate dura de la câteva zile până la zeci de ani.

Dacă ești și tu una din persoanele asupra cărora avortul a lăsat răni încă nevindecate, nu ezita să ne contactezi.

Cum pot şti dacă am această suferinţă?

click aici pentru a găsi o descriere completă care te poate ajuta să-ţi dai seama dacă eşti şi tu în aceeaşi situaţie. Mai multe informaţii pe www.rupetacerea.ro

Cum mă pot vindeca?

Suferinţa ta poate fi uşurată prin consiliere post-avort, care presupune discuții individuale sau de grup cu o persoană special pregătită.

Ce trebuie să fac?

Tot ce trebuie să faci este să te programezi la consilierul nostru, Roxana Puiu: tel: 0744-982-925, email: roxana [@] asociatiaprovita.ro

 

Sprijină activitatea PRO VITA printr-o donație!

Abonare la newsletter
Conectează-te cu noi prin...

provita bucuresti la youtube

consiliere pentru femeile insarcinate

programul educational vreau sa aflu

actiuni in instanta

Misiunea noastră: Să ocrotim copilul născut şi nenăscut aflat în dificultate, fără discriminare, până la integrarea sa în familia naturală.

Condiţii de utilizare: Conţinutul saitului este proprietatea intelectuală a persoanei juridice „Asociaţia PRO VITA București”. Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons License. Găzdure: Bogdan I. Stanciu photography