Susţinerea cresterii natalităţii (Parlamentul României)
Miercuri, 14 Aprilie 2010 13:08

Asociaţia "Pro-Vita pentru Născuţi si Nenăscuţi" – Filiala Bucureşti şi Asociaţia "Alianţa Familiilor din România" (AFR) au transmis, la invitatia Senatului, României un punct de vedere privind Propunerea legislativă pentru susţinerea cresterii natalităţii, initiată de un grup de parlamentari ai Partidului Social Democrat şi ai Partidului Conservator şi aflată în consultare publică.

Propunerea semnată de un grup de senatori şi deputaţi ai PSD+PC conţine măsuri destinate familiilor cu minim 3 copii, precum scutirea de la plata impozitelor pe salariu sau subvenţionarea dobânzii pentru un credit de nevoi personale. Măsurile sunt pozitive, însă total incomplete, ele având doar o componentă tipic de stânga, orientată spre protecţia socială şi prea puţin spre stimulare/încurajare antreprenorială.

Deşi apreciază preocuparea iniţiatorilor faţă de problema demografică, Pro-vita şi AFR cer retragerea propunerii legislative, considerând că aceasta, deşi bine intenţionată, este o "cârpeală legislativă" care nu poate ţine loc de o dezbatere serioasă pe un subiect atat de important şi de grav.

"La 20 de ani de la Revoluţie, realităţile demografice sunt îngrijorătoare", se arată în scrisoarea celor două organizaţii. "România are o populaţie aflată în al 20-lea an de scădere numerică, într-un accentuat proces de îmbătrânire demografică, cu toate consecinţele sale demografice şi, mai ales, socio-economice. Declinul demografic, care se manifestă deja cu putere, ar putea fi stopat doar în a doua jumătate a acestui secol şi numai dacă natalitatea ar creste rapid şi ferm. În acest sens, esenţială este componenta stimulativă, economică, orientată spre copil, mamă, familia tânără. În viziunea noastră, redresarea demografică se poate obţine doar printr-o strategie de eficientizare a politicilor sociale pe termen mediu şi lung şi nu printr-un proiect de lege cu un impact minim."


ACTUALIZARE 01.03.2011: Propunerea legislativă a fost respinsă definitiv de către camera decizională. Citeşte aici detalii şi consultă fişa de vot.
DOCUMENTE

Punctul de vedere

 

Sprijină activitatea PRO VITA printr-o donație!

Abonare la newsletter
Conectează-te cu noi prin...

provita bucuresti la youtube provita bucuresti la vimeo

consiliere pentru femeile insarcinate

programul educational vreau sa aflu

actiuni in instanta

Misiunea noastră: Să ocrotim copilul născut şi nenăscut aflat în dificultate, fără discriminare, până la integrarea sa în familia naturală.

Condiţii de utilizare: Conţinutul saitului este proprietatea intelectuală a persoanei juridice „Asociaţia PRO VITA București”. Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons License. Găzdure: Bogdan I. Stanciu photography