Proiectul Ordonanței de urgență privind grațierea unor pedepse (Guvernul)
Joi, 19 Ianuarie 2017 09:50

Analizând „Proiectul Ordonanței de urgență privind grațierea unor pedepse”, am înaintat ministerului Justiției propunerea ca, având în vedere impactul social deosebit al infracțiunilor contra vieții, a integrităţii corporale sau a sănătăţii persoanelor, precum și gradul sporit de pericol social pe care îl presupune eliberarea persoanelor deținute pentru infracțiunile precizate, să fie excluse de la grațierea parțială persoanele care au săvârșit următoarele infracţiuni: omor, vătămare corporală gravă, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, viol, act sexual cu un minor, agresiune sexuală, corupţie sexuală, incest, tortură, trafic de stupefiante, proxenetism, racolare de minori în scopuri sexuale, sclavie, trafic de persoane, trafic de minori, folosirea prostituției infantile și pornografie infantilă, lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate.

De asemenea, am propus să fie excluse de la grațiere integral sau în parte persoanele condamnate pentru săvârșirea unor infracțiuni care privesc agresiunea contra copilului nenăscut („făt”) sau nou-născut: uciderea ori vătămarea nou-născutului săvârşită de către mamă, întreruperea ilegală a cursului sarcinii și vătămarea fătului. Aceste infracțiuni erau vizate în Proiect de o grațiere integrală. „Omiterea” de la excepțiile de grațiere a acestor infracțiuni reflectă, încă o dată, statutul inferior pe care copilul nenăscut îl are în România și care se transferă, în mod tragic, și nou-născutului imediat după naștere.


DOCUMENTE

Textul adresei remise în procedura de dezbatere publică

 

Sprijină activitatea PRO VITA printr-o donație!

Abonare la newsletter
Conectează-te cu noi prin...

provita bucuresti la youtube provita bucuresti la vimeo

consiliere pentru femeile insarcinate

programul educational vreau sa aflu

actiuni in instanta

Misiunea noastră: Să ocrotim copilul născut şi nenăscut aflat în dificultate, fără discriminare, până la integrarea sa în familia naturală.

Condiţii de utilizare: Conţinutul saitului este proprietatea intelectuală a persoanei juridice „Asociaţia PRO VITA București”. Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons License. Găzdure: Bogdan I. Stanciu photography