Comentariul general nr. 6 la articolul 5 al Convenției pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (Organizația Națiunilor Unite)
Sâmbătă, 09 Decembrie 2017 00:41

Observații remise de PRO VITA București Comitetului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități al Organizației Națiunilor Unite pe marginea proiectului de Comentariu general nr. 6 la articolul 5 al Convenției pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

Memoriul nostru face referire la noțiunile de egalitate și non-discriminare, subiecte ale articolului menționat, în contextul necesității protejării egale a copiilor cu dizabilități contra discriminării pe bază de vârstă sau naștere precum și pe bază de sex. Astfel, am arătat că depistarea sistematică a dizabilității intrauterin și diagnosticul prenatal de dizabilitate conduc la uciderea înainte de naștere a până la 90% dintre copiii cu dizabilități. În particular, copiii cu afecțiuni debilitante precum Sindrom Down sunt subiect al tratamentului discriminatoriu care violează demnitatea inerentă și valoarea persoanei umane. Asemenea practici violează unul din principiile de bază ale Convenției, care este respectul față de diferență și acceptarea persoanelor cu dizabilități ca parte a diversității umane și a umanității și sunt văzute ca o formă letală de discriminare contra copiilor cu dizabilități pe baza vârstei.

În egală măsură, fetele sunt printre grupurile de persoane cu dizabilități care trec cel mai adesea prin situații discriminatorii multiple. În această ordine de idei, sexul este una din condițiile dificile care cauzează discriminare multiplă contra persoanelor dizabile, în conexiune cu selecția prenatală a sexului și cu gendercidul și infanticidul. În concluzie, am solicitat prin Memoriul nostru ca protecția egală a copiilor cu dizabilități contra discriminării pe criteriu de vârstă, naștere și sex să includă și protecția eficientă a copiilor cu diagnostic prenatal de handicap și măsuri pentru eliminarea și prevenirea infanticidului și a selecției prenatale a sexului.


DOCUMENTE

Memoriul [pdf]

 

Sprijină activitatea PRO VITA printr-o donație!

Abonare la newsletter
Conectează-te cu noi prin...

provita bucuresti la youtube provita bucuresti la vimeo

consiliere pentru femeile insarcinate

programul educational vreau sa aflu

actiuni in instanta

Misiunea noastră: Să ocrotim copilul născut şi nenăscut aflat în dificultate, fără discriminare, până la integrarea sa în familia naturală.

Condiţii de utilizare: Conţinutul saitului este proprietatea intelectuală a persoanei juridice „Asociaţia PRO VITA București”. Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons License. Găzdure: Bogdan I. Stanciu photography