PRO VITA București Imprimare Email

Scop, misiune și valori

SCOP. PRO VITA Bucureşti este o organizaţie non-profit, cu profil creștin și social, înființată în 2005, care are ca scop promovarea valorilor vieţii umane, a familiei şi a vocaţiei parentale, în special a dreptului la viaţă al tuturor fiinţelor umane de la concepţie până la moartea naturală.

MISIUNE. Să ocrotească copilul născut şi nenăscut aflat în dificultate, fără discriminare.

VALORI. Activitatea PRO VITA se întemeiază pe următoarele valori: viața umană de la începuturile sale (de la concepție), ca valoare supremă; familia, ca centru al organizării sociale; educația, ca instrument pentru dezvoltarea personală; credința în Dumnezeu, ca fundament al întregii vieți.

 

Activități principale

1. Servicii umanitare şi de caritate. Majoritatea bugetului anual este destinat actelor de caritate. Din 2012, oferim sprijin financiar şi logistic centrului social „Sf. Arhangheli” din Slobozia, jud. Giurgiu. Între 2005 și 2011 am contribuit la centrele de asistenţă şi plasament ale Asociaţiei „PRO VITA pentru Născuți și Nenăscuți” din Valea Plopului şi Valea Screzii, jud. Prahova, iar între 2011 și 2014 am derulat un program umanitar propriu, pentru mame cu copii aflate în dificultate, într-o casă socială din satul Valea Părului, jud. Teleorman. Website dedicat www.potisalvaoviata.ro.

2. Asistență, consiliere de specialitate și sprijin. Acest program integrat se adresează tinerelor în situații sociale dificile, care urmează să devină mame sau au devenit mame recent și își propune trei direcții principale de acțiune:

 • linia moral-religioasă, pentru înțelegerea naturii umane, biologice și sociale a persoanei care urmează să se nască;
 • linia socio-medicală, prin care femeile sunt ajutate să cunoască: evoluția normală a gravidității și problemele pe care le ridică nașterea, obligațiile morale ale mamei față de copil, gestionarea situațiilor dificile post-partum etc.
 • linia juridică, axată pe sprijinul în exercitarea drepturilor și obligațiilor legale ale mamei privind nașterea, creșterea și educarea copilului.

Servicii oferite în program:

 • Consilierea de specialitate în criza de sarcină. Serviciu gratuit și confidențial prin care se încearcă identificarea cauzelor care au provocat situația de criză și a soluțiilor pentru rezolvarea acesteia.
 • Grupul de sprijin pentru mame este destinat gravidelor care, în urma sprijinului psihologic, spiritual și material găsit la asociația noastră în momentul dificil al unei sarcini inițial nedorite, au decis să-și asume statutul de mamă. Activitate pre- și post-natală.
 • Consiliere juridică, în ce privește drepturile și obligațiile legale ale mamei și acțiuni în instanță pentru stabilirea paternității, în cazul în care tatăl copilului refuză recunoașterea copilului și sprijinirea mamei și a copilului.

Terapie și vindecare post-avort. Programul de psihoterapie și vindecare în Sindromul Post-Avort poartă numele generic „Călătoria” și este dezvoltat în parteneriat cu Asociația CareConfidential din Marea Britanie. Conține elemente de psihoterapie ortodoxă. Este primul program coerent de acest fel din România. Detalii și la www.rupetacerea.ro

3. Educație și informare. PRO VITA îşi propune conştientizarea de către opinia publică a dreptului la viaţă al copilului nenăscut, precum şi abordarea oricăror altor subiecte legate de protejarea valorilor vieţii, prin:

 • organizarea de cursuri de pregătire, seminarii, dezbateri etc.
 • programul „Vreau să aflu!”, destinat prevenirii comportamentelor de risc pentru adolescenţi şi tineri şi sprijinirii dezvoltării personale prin construcţia unor principii solide despre sexualitate, valorile morale şi sociale;
 • proiectul-unicat în România „Rupe tăcerea” care popularizează, prin intermediul mărturiilor video, durerea și regretul femeilor care au suferit un avort;
 • proiecții publice de film;
 • o bibliotecă de carte și una virtuală;
 • website-uri informative.
Manifestații publice. Între 2011 și 2013 am fost organizatori în București ai „Marșului pentru viață”, principala manifestare publică pro-viață din România.

4. Centrul juridic este un departament care formulează politici publice, strategii și oferă asistență (reprezentare în instanță), consiliere juridică și mediere în domeniile de interes pentru organizație:

 • Demnitatea persoanei umane (bioetica; avortul; reproducerea asistată; donarea și transplantul de organe; manipularea genetică și clonarea; eutanasia, îngrijirea paliativă și finalul vieții);
 • Familie (dreptul familiei; violența în familie; drepturile parentale și drepturile copilului; legislația muncii pentru părinți);
 • Libertatea credinței (educația moral-religioasă în școlile publice; obiecția de conștiință a personalului medical; discriminarea creștinilor în spațiul public);
 • Protecția moralei și a sănătății publice (contra pornografiei și prostituției) etc.

 

Echipa

 • Bogdan I. Stanciu - Președinte
 • Roxana Puiu - Psihoterapeut
 • Robert Antal Șandor - Contabil
 • Marian Macovei - Avocat
 • Florin Gheorghe - Cenzor

 

 

Sprijină activitatea PRO VITA printr-o donație!

Abonare la newsletter
Conectează-te cu noi prin...

provita bucuresti la youtube

consiliere pentru femeile insarcinate

programul educational vreau sa aflu

actiuni in instanta

Misiunea noastră: Să ocrotim copilul născut şi nenăscut aflat în dificultate, fără discriminare, până la integrarea sa în familia naturală.

Condiţii de utilizare: Conţinutul saitului este proprietatea intelectuală a persoanei juridice „Asociaţia PRO VITA București”. Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons License. Găzdure: Bogdan I. Stanciu photography