Darul sacru al vieţii

Pr. Prof. Dr. John Breck - "Darul sacru al vieţii"

Editura Patmos, Cluj-Napoca, 2001, 358 pag.

darul sacru al vietii

Disciplina bioeticii a apărut ca răspuns la realizările fără precedent făcute în ultimele trei decenii în domeniul tehnologiei biomedicale. Multe din acestea sunt puse în slujba binelui, de la tehnicile reproductive pentru combaterea infertilităţii, la terapia genetică pentru combaterea bolilor. Cu toate acestea, o mare parte a noii tehnologii ne aruncă, ca niciodată, pe un teren minat, de la avorturile embrionare la sinuciderile asistate, de la sarcinile‑surogat la clonarea embrionilor umani. Cum priveşte Ortodoxia toate aceste „realizări”? Care sunt criteriile după care s‑ar putea rezolva problemele morale cu care se confruntă preoţi, pastori, medici şi laici, atunci când încearcă să distingă voinţa lui Dumnezeu şi să apere valorile umane fundamentale în faţa presiunilor crescânde ale imperativului „fă‑o pentru că poate fi făcută”?

Această carte are în vedere astfel de probleme, dintr‑o perspectivă scripturistică şi patristică. Începând cu o discuţie asupra dilemelor bioetice de azi, urmează în capitolul întâi o privire generală asupra principalelor teme teologice care susţin orice răspuns ortodox la probleme privind crearea şi finalitatea vieţii omeneşti. Capitolele următoare pun probleme referitoare la semnificaţia sexualităţii şi moralitatea diferitelor forme de comportament sexual; întrebarea „Când începe viaţa omului?”; o apreciere morală, din perspectivă ortodoxă, privind unele proceduri ca avortul, fecundarea „in vitro” şi ingineria genetică (inclusiv clonarea umană); apoi probleme ce ţin de sfârşitul vieţii, incluzând sensurile suferinţei, moralitatea euthanasiei şi a sinuciderii asistate, ca şi îngrijirea adecvată a muribunzilor. Concluzia se prezintă ca o expunere sumară ce urmăreşte să adune şi să evalueze concluziile majore ale capitolelor precedente. Trei apendice oferă o expunere a punctului de vedere ortodox privind avortul, meditaţii asupra problemei sinuciderii, bazate în mare măsură pe descoperiri recente în domeniul neuropsihiatriei, precum şi consideraţii pastorale cu privire la înmormântare şi incinerare. (extras din prefaţa volumului)

Prin bunăvoinţa editorului, dl. Vasile Manea, puteţi citi online extrase din carte.
 

Sprijină activitatea PRO VITA printr-o donație!

Abonare la newsletter
Conectează-te cu noi prin...

provita bucuresti la youtube

consiliere pentru femeile insarcinate

programul educational vreau sa aflu

actiuni in instanta

Misiunea noastră: Să ocrotim copilul născut şi nenăscut aflat în dificultate, fără discriminare, până la integrarea sa în familia naturală.

Condiţii de utilizare: Conţinutul saitului este proprietatea intelectuală a persoanei juridice „Asociaţia PRO VITA București”. Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons License. Găzdure: Bogdan I. Stanciu photography