Cum se poate refuza vaccinarea copilului în maternitate?

Întrebare:

Buna ziua! Ma numesc A. si urmeaza sa dau nastere unui bebelus in luna iulie anul acesta. Am luat hotararea de a nu-mi vaccina bebelusul si nu stiu cum sa procedez la maternitate, pentru ca personalul medical de la noi nu tine cont de dorintele pacientilor.

Am inteles ca se poate sa duc o declaratie pe propie raspundere legalizata la notar cum ca nu sunt de acord sa-mi vaccineze copilul, dar la cat sunt de "amabili" doctorii sunt in stare sa-mi vaccineze copilul fara stirea mea in acele ore cat imi tin ei copilul in camera nou nascutilor.  De aceea as dori sa stiu ce pot face sa nu-mi ia copilul de langa mine si sa-l duca in acea camera. VREAU SA-L POT SUPRAVEGHEA  EU INCA DIN MOMENTUL NASTERII. Va rog mult ajutati-ma. Multumesc anticipat.

 

Răspuns:

Dragă mămică,

Potrivit art. 6 din Legea nr. 46/2003 a drepturilor pacientului, acesta (sau reprezentantul legal al copilului, adica tu, ca mama) are dreptul de a fi informat asupra stării sale de sănătate, a intervenţiilor medicale propuse, a riscurilor potenţiale ale fiecărei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuării tratamentului şi nerespectării recomandărilor medicale, precum şi cu privire la date despre diagnostic şi prognostic. Asadar, solicita sa fii informata asupra vacinarii copilului si in acea discutie iti poti exprima punctul de vedere.

Dispozitia esentiala se afla, insa, in art. 13 al aceleiasi legi care spune ca pacientul (sau reprezentantul legal) are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecinţele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.

Asadar, la internarea in maternitate (pentru a naste) vei inregistra si o declaratie scrisa (clic aici pentru un model de declarație) prin care sa soliciti neefectuarea vaccinurilor prevazute in Schema de vaccinare recomandată pentru copii şi adolescenţi în cadrul Programului naţional de imunizări (prevazuta in Anexa Ordonantei nr. 53/2000 privind obligativitatea raportării bolilor şi a efectuării vaccinărilor) asupra copilului pe care urmeaza sa-l nasteti in cadrul maternitatii. Sa scrii cat mai multe date de identificare atat ale tale, cat si ale spitalului, sa mentionezi articolul 13 din legea nr. 46/2003 a drepturilor pacientului in baza caruia faci declaratia si sa semnezi.

Fa o copie a declaratiei si insista sa primesti numar de inregistrare pe aceasta. Pastreaza copia (cu numarul de inregistrare) asupra ta tot timpul cat esti in spital, tocmai pentru a putea proba ca ti-ai exprimat in scris refuzul vaccinarii. Daca ti se ia copilul de langa tine, intotdeauna sa spui ca refuzi vaccinarea si sa arati si declaratia scrisa.

Daca faci asa, lucrurile ar trebui sa se petreaca potrivit vointei tale, dar trebuie sa stii ca in Legea pacientului mai exista un articol de luat in seama. Astfel, potrivit art. 17, in cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenţia este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să îşi dea consimţământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate. Comisia de arbitraj este constituită din 3 medici pentru pacienţii internaţi în spitale şi din 2 medici pentru pacienţii din ambulator. Asadar, daca medicii din spital vor considera ca vacinarea este in interesul copilului, iar tu ca reprezentant legal o refuzati, spitalul are posibilitatea potrivit legii sa alcatuiasca o comisie de arbitraj care sa aiba putere de decizie in privinta vaccinarii copilului. Este insa o situatie care se intampla rar in practica si, daca se intampla, decizia va putea fi contestata/atacata, insa nu trebuie sa va ganditi la aceasta varianta acum. Am vrut doar sa stii toate informatiile.

In final, trebuie sa va doresc curaj si forta, si tie si tatalui, deoarece cu siguranta veti avea de infruntat in spital multe priviri neprietenoase si chiar cuvinte mai dure sau incercari de a va convinge ca vaccinarea trebuie facuta. Replicati-le ca stiti cel mai bine ce este sanatos pentru copil si ca este dreptul vostru sa refuzati vaccinarea, nicio interventie medicala neputandu-se face fortat.

Sarcina linistita si nastere usoara iti dorim!

Ultima actualizare în Joi, 04 Aprilie 2013 19:20
 

Sprijină activitatea PRO VITA printr-o donație!

doneaza doi la suta din impozit pentru provita

Abonare la newsletter
Conectează-te cu noi prin...

provita bucuresti la youtube provita bucuresti la vimeo

consiliere pentru femeile insarcinate

programul educational vreau sa aflu

actiuni in instanta

Misiunea noastră: Să ocrotim copilul născut şi nenăscut aflat în dificultate, fără discriminare, până la integrarea sa în familia naturală.

Condiţii de utilizare: Conţinutul saitului este proprietatea intelectuală a persoanei juridice „Asociaţia PRO VITA București”. Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons License. Găzdure: Bogdan I. Stanciu photography